SEIZOEN

28 januari 2019

SEIZOEN

Al sinds de eerste brainstormsessies, precies een jaar geleden, staat dit op onze agenda. Een eigen blog. Over ons, over vis, over eten, over koken. Kortom, over alles wat we gemeen hebben, waarvoor jullie naar VIZ toe komen. Aangezien jubilea zijn om gevierd te worden vieren we het 1 jarig jubileum van praten over een blog met, jawel een blog.

Een jaar lang praten en inmiddels ook al  een ruim half jaar winkel interactie met een vrachtlading vragen en antwoorden tot gevolg. Je zou zeggen dat ik inmiddels genoeg informatie en inspiratie heb om een jaar door te blijven schrijven. Toch is de keuze in deze tijd van het jaar makkelijk.

Ik werk zelf al 20 jaar in de keuken en de diversiteit van onze seizoenen heeft mij altijd gefascineerd. Hopelijk kan ik jullie middels deze en hopelijk vele komende blogs inspireren dit ook te doen:  laat je eens uitdagen door het seizoen in plaats van op zoek te gaan naar wat je al kent. Natuurlijk kan je in de winter met diepvries schol  of groene asperges uit Kenia of Peru aan de slag.  Mosselen kan je eten als de R niet in de maand is, plastic bakken frambozen staan de hele winter in de supermarkt schappen en als de zeetong midden in de voortplanting zit om de volgende generatie zeker te stellen kan je die inderdaad gewoon vangen en opeten maar waarom zou je?  Waarom?

Ieder jaar kijk ik met groot plezier uit naar de komst van de echte seizoenproducten als schol, tong, mosselen, asperges en zo veel meer. Het schillen en vervolgens opeten van je eerste asperge van het jaar,  je eerste mooie dikke schol in de pan leggen, zelfs mijn eerste stuk Texels lam in het voorjaar. Ik kijk er naar uit. Ieder jaar weer. Ieder seizoen wordt gevolgd door een nieuwe en allemaal even mooi voor de culinaire liefhebbers. Hoe het weer en het klimaat zich ook roeren. De natuur laat zich niet foppen. Eieren worden gelegd, niet vandaag dan wel morgen.  Groenten komen uit de grond, fruit wordt rijp en vis, schaal- en schelpdieren komen uit hun voortplantingsperiode en eten zich weer lekker vol voor wat komen gaat. Het water loopt me al in de mond bij de gedachte aan al het moois wat dit brengt. Het mooiste bijkomend voordeel en voor hopelijk velen zelfs een hoofdreden bij het aanbreken van een nieuw seizoen is de directe zorg voor de mooie producten van het voorbije seizoen. Natuurlijk kunnen we onszelf quota op blijven leggen. We kunnen Msc, Eko, Bio, Beter Leven labels bij bedenken maar wat nou als we ons weer aan de seizoenen gaan houden? Als we de tijd dat we iets niet eten gebruiken om de wildstand in het water en op het land te laten herstellen, om de grond bij te laten komen en om verspilling van nieuwe producten te voorkomen?

Op het moment van schrijven zitten de platvissen; schol en tong voorop, de rest volgt iets later, vol in hun kuitperiode. Deze begint  voor tong al eind december en het duurt vervolgens tot het begin van de zomer tot de vissen weer lekker vol van vlees zijn. Wat nou als we ze dit ongestoord zouden laten doen zodat ook de generatie van volgend jaar de kans krijgt op een goede start? Het klinkt zo vanzelfsprekend toch? Toch krijg ik de vraag dagelijks EN zijn ze "gewoon" op veel plekken te koop, graatmager en vol met kuit. Vooral restaurants vergeten hier hun voorbeeldrol vaak op te pakken.

Bij VIZ verkopen we helemaal geen platvissen tot het kuitseizoen over is en de vissen helemaal aangesterkt zijn. Het mooie is, het wordt ook begrepen en zelfs omarmd. Meerdere malen per dag leg ik met plezier het verhaal en de achterliggende gedachte uit. Nog geen een keer is een klant omgekeerd om elders te kijken. De echte culinaire liefhebber heeft er dan ook duidelijk begrip voor. Hopelijk volgen daarom ook snel meer (horeca) specialisten dit voorbeeld. We kunnen met zijn allen wel heel hard met MSC, ASC en andere labels gooien en we kunnen van alles van de daken schreeuwen over verantwoorde vis.  Maar zeg nou zelf, als we buiten de seizoenen gaan verkopen is het allemaal niets meer waard toch? Door de seizoenen te respecteren draag je zorg voor de toekomst. En is een mooi stukje wijting, schelvis, poon of seizoenvis nummer 1: Skrei (later meer) geen mooi alternatief? 

 

Tot snel bij VIZ!

Maarten